'/> Bagaimana Membuat Cumi Hitam Pedas yang Lezat Sekali - missive play

Bagaimana Membuat Cumi Hitam Pedas yang Lezat Sekali

Sotong hitam pedas

Mencari ilham Langkah mudah membuat sotong hitam pedas yang membuat nelayan unik?, Langkah mudah membuat sotong hitam pedas yang boleh membelai lidah Kali ini, mungkin ramai orang di sekeliling kita sedang mencari kawan mereka. Pengguna Internet sudah biasa menggunakan Internet pada telefon bimbit untuk melihat maklumat foto dan mendapatkan inspirasi. Baiklah kali ini saya akan kongsikan tutorial untuk menunjukkan langkah-langkah mudah memasak sotong hitam pedas, ianya tidak begitu sedap dan tidak mudah. Jika ini tidak dilakukan dengan betul, hasilnya akan menjadi tidak memuaskan dan bahkan tidak menyenangkan. Walaupun sotong hitam pedas yang lazat sepatutnya mempunyai aroma dan rasa untuk memenuhi selera kita.

Banyak faktor yang mempengaruhi rasa sotong hitam pedas, jenis bahan, kemudian pilihan bahan segar, cara diproses dan dihidangkan. Di mana sahaja anda berada, jangan risau jika anda ingin membuat sotong hitam pedas yang lazat kerana hidangan ini boleh menjadi hidangan yang sangat istimewa jika anda sudah mengetahui tekniknya. Seterusnya, gambar Sotong Hitam Pedas untuk dijadikan inspirasi.

Jumlah hidangan yang boleh disediakan untuk memasak Sotong Hitam Pedas ialah 6, jadi pastikan hidangan ini mencukupi untuk anda dan orang tersayang.

Selain itu, masa memasak sotong hitam pedas dianggarkan sekitar 30 minit.

Baiklah, kali ini kita akan cuba, jom, buat sendiri sotong pedas di rumah. Mudah sahaja, hidangan ini boleh menjadi baik untuk menjaga kesihatan seisi keluarga. Anda boleh menyediakan Sotong Hitam Pedas dengan 13 bahan dan 6 langkah memasak. Berikut adalah langkah-langkah memasak.

Bismillah.

Bahan-bahan dan rempah ratus sotong hitam pedas:

  1. 1 kg sotong segar untuk lebih banyak dakwat
  2. 5 biji bawang besar
  3. 4 ulas bawang putih
  4. 2 biji hazelnut
  5. Halia dan kunyit secukup rasa
  6. ketumbar secukup rasa
  7. 3 biji lada merah bungkus
  8. 4 biji lada merah
  9. garam, gula, rempah (sup cendawan)
  10. 1 batang limau
  11. 1 bahagian lengkuas
  12. 2 daun salam
  13. 4 helai daun oren

Langkah-langkah membuat Sotong Hitam Pedas

  1. Bilas sotong perlahan-lahan, jangan koyakkan beg dakwat, biarkan air limau nipis selama 10 minit, kemudian perah sotong dengan tangan sehingga semua dakwat sotong keluar. menolaknya
  2. Rempah halus: bawang merah, bawang putih, badam, halia, kunyit, ketumbar
  3. Potong lada, lengkuas dan serai.
  4. Panggang rempah halus, kemudian tunggu sehingga lada, lengkuas, limau, daun bay dan daun oren naik baunya.
  5. Dah keluar rasa, masukkan sotong, masukkan sedikit air secukup rasa, kemudian masukkan gula, garam, rempah ratus, kacau rata, sesuaikan rasa.
  6. Tunggu sehingga cumi masak, jangan terlalu masak, hidangkan

sebagai? betul ke? Cara membuat Sotong Hitam Pedas boleh anda amalkan di rumah. Saya harap ia berguna dan menyeronokkan!

Link copied to clipboard.