Bagaimana Menyiapkan Cumi masak hitam, Lezat Sekali
Adakah anda sedang mencari idea untuk membuat sotong hitam yang unik dan sempurna dengan mudah? Rakan-rakan di sekeliling kita kini sedang meneliti cara memasak sotong hitam yang memanjakan lidah, mungkin anda salah seorang daripadanya. Ibu-ibu muda sudah biasa menggunakan Internet di telefon bimbit mereka untuk mendapatkan maklumat tentang imej yang boleh digunakan sebagai maklumat. Kongsi Sekarang Saya akan kongsikan tutorial cara membuat Sotong Hitam Anti Fail susah dan senang. Jika rawatan tidak betul, hasilnya akan menjadi ringan dan biasanya tidak menyenangkan. Sebenarnya, sotong hitam yang dimasak dengan baik sepatutnya mempunyai aroma dan rasa yang boleh menggoda selera kita.
Terdapat banyak perkara yang secara kasar mempengaruhi kualiti perisa sotong hitam rebus, daripada jenis bahan hingga pilihan penyegar, cara penyediaan dan penyajiannya. Jika anda ingin membuat sotong hitam yang sedap di rumah, anda tidak perlu risau, kerana jika anda tahu tekniknya, hidangan ini boleh menjadi hidangan istimewa. Di bawah adalah gambar sotong hitam rebus yang boleh anda jadikan inspirasi.
Baiklah, kali ini kita akan cuba, jom kita buat sendiri sotong hitam di rumah. Dengan bahan-bahan yang mudah, makanan ini boleh memberi manfaat dalam membantu tubuh kita kekal sihat. Anda boleh membuat sotong hitam menggunakan 16 bahan dan 4 peringkat kerajinan. Berikut adalah langkah-langkah untuk menyediakan hidangan.
Dia mempunyai beberapa cumi untuk makan malam, kami berdua. Dapat resepi mbakdichatananda dengan perubahan bahan di dapur 🌷 Resipi 5🌷 #PejuangGoldenBatikApron #CookpadCommunity_Solo
Bahan-bahan dan rempah ratus yang diperlukan untuk menyediakan Sotong Hitam:
- 200 gram sotong
- minyak untuk menggoreng
- Rempah sudah mati.
- 4 biji cili merah besar
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 biji bawang besar
- 1 biji bawang
- 2 biji tomato kecil (untuk 4 biji)
- Celupkan rempah ratus.
- 1 bh gepreknya:
- sungguh api
- Laos Gebrik
- Daun salam (saya kehabisan stok)
- garam:
- Kuah Cendawan Kisar
- gula hitam
Cara memasak sotong hitam
- Bersihkan sotong. Jangan cuci dakwat. Potong 2 atau 3 bahagian. Sediakan rempah untuk lapisan
- Tumis orris bersama serai, halia dan Laos sehingga naik bau. Masukkan sotong (jangan guna air) dan air akan keluar.
- Apabila air keluar, masukkan baki masala (garam, gula, stok). Tunggu ia lembut sementara anda rasa mengujinya.
- Pindahkan ke pinggan hidangan. Sotong hitam telah masak dan sedia untuk dinikmati
Terima kasih kerana menggunakan resipi yang disediakan oleh pasukan kami di halaman ini. Semoga resepi sotong hitam ringkas di atas dapat membantu anda menyediakan hidangan yang sedap untuk keluarga/rakan-rakan atau menjadi idea kepada mereka yang ingin menjual makanan. Semoga berjaya dan Tuhan memberkati anda!