'/> Bagaimana Menyiapkan Oseng Cumi Hitam, Lezat Sekali - missive play

Bagaimana Menyiapkan Oseng Cumi Hitam, Lezat Sekali

sotong hitam

Adakah anda sedang mencari idea resepi sotong hitam anti gagal yang unik?, Cara memasak resepi sotong hitam anti gagal yang orang sekeliling kita cari hari ini, mungkin anda salah satunya. Orang ramai sudah biasa menggunakan Internet mudah alih untuk menambah maklumat untuk melihat maklumat imej. Dalam siaran ini, saya akan berkongsi panduan tentang cara menyampaikan cara mudah untuk menyediakan sotong hitam anti-kegagalan, yang menjadikannya sangat sukar dan mudah. Sekiranya rawatan tidak betul, hasilnya akan menjadi tidak memuaskan atau bahkan tidak menyenangkan. Walaupun rasanya Oseng Cumi Hitam sedap, ia pasti mempunyai aroma dan rasa yang mampu menangkap lidah kita.

Terdapat banyak perkara yang mempengaruhi kualiti rasa Oseng Cumi Hitam, pertama dari jenis bahan, kemudian dari pemilihan bahan segar, hingga cara pemprosesan dan persembahan. Anda tidak perlu risau jika ingin membuat Oseng Sotong Hitam yang sedap semasa dalam perjalanan, kerana jika anda tahu caranya, hidangan ini boleh menjadi hidangan istimewa. Berikut adalah gambar berkaitan Oseng Cumi Hitam yang boleh anda gunakan sebagai pratonton.

Baiklah cuba kali ini, kita buat Oseng sotong hitam di rumah. Dengan bahan-bahan yang mudah, hidangan ini boleh berguna untuk membantu mengekalkan kesihatan badan kita. Anda boleh membuat Sotong Hitam Oseng menggunakan 13 bahan dan 6 langkah penyediaan. Inilah cara untuk menyediakan hidangan.

Sepatutnya hitam tapi memandangkan sotong tak segar (dah lama dalam peti ais), warna hitam tak menyerlah. Tetapi penonton kelihatan sangat baik

Bahan-bahan dan rempah ratus yang diperlukan untuk menyediakan Oseng Cumi Hitam:

  1. 10 ulas bawang putih
  2. 5 hari
  3. 1 sudu kecil serbuk lada putih
  4. 12 biji bawang merah
  5. 7 biji lada merah (atau secukup rasa)
  6. 2 ruas lengkuas Geprek
  7. 1 batang serai geprek
  8. 2 daun salam
  9. 2 helai daun limau purut
  10. ABC tarsi 1 biji, bakar
  11. 1-2 biji tomato bersaiz sederhana
  12. 1 kg sotong, basuh dan potong-potong (yang hitam jangan dibuang)
  13. Sos tiram, garam, gula, penyedap

Langkah-langkah membuat Oseng Sotong Hitam

  1. Campurkan: bawang putih, serbuk lada putih dan hazelnut, ketepikan.
  2. Hiris nipis: tomato dan bawang. Biarkan ia di tepi.
  3. Tumiskan bahan kisar dan tomato yang dihiris hingga empuk. Masukkan pes udang bakar, kacau hingga rempah sebati. Masukkan cili keseluruhan, kacau hingga naik bau dan masak.
  4. Masukkan serai, lengkuas, daun salam dan daun limau. Masak hingga naik bau.
  5. Masukkan cumi, kacau hingga masak (sehingga 20 minit untuk mengelakkan cumi terlebih masak). Masukkan sos tiram, garam, gula dan perasa secukup rasa. Kalau suka sos boleh tambah sedikit air.
  6. Hidangkan bersama nasi panas

Terima kasih kerana membaca resipi yang kami sajikan di halaman ini. Semoga hidangan sotong hitam ringkas Oseng di atas dapat membantu anda menyediakan juadah yang menarik untuk keluarga/kawan atau memberi inspirasi kepada jualan makanan anda. Semoga berjaya!

Link copied to clipboard.